lördag 26 mars 2011

Man nåste inte va inpiskad sosse för att fatta att Håkan Juholts instalationstal lyfte kongressen och pumpade ombuden fulla med energi. Juholt, Oskarshamns fjärde reaktor, fick ombuden och de många åhörarna -- läktarna var fullkletade av folk, plus journalister -- att känna inspiration och jävlaranamma.
Juholt talade i ungefär en timma. Applådoskorna dundrade. Jag slutade räkna applåder efter den 30e. Han startade med kulturen och dess betydelse. Kändes äkta rakt igenom.
Sen något om det socialdemkratiska partiets roll och uppgift. Juholt hänvisade till journalisternas frågor om konkreta politiska spörsmål och svarade med att S inte är ett börsnöterat företag med partistyrelsen som bolagsledning och kongressen som bolagsstämma. "Vi är medborgarnas företrädare." Fattar partiet innebörden av den fomuleringen och agerar därefter, överallt och alltid, finns det hopp.
Om barnfattigdomen í Sverige: "En skam för Sverige." Juholt utlovar strategi för at vända den eländiga utvecklingen. Sak samma när det gäller ungdomsarbetslösheten.
Pensionerna: Att höja pensionsåldern är inte Prio ett. Prio ett är att se till att löntagarna faktiskt orkar jobba till 65 år. Juholt lovade bjuda in de fackliga organisationerna till samtal. Härligt, precis vad jag efterlyst, pensionsfrågorna kopplas ihop med arbetslivets villkor.
Privatiseringar och avregleringar: Syftet var gott men idag måste vi konstatera att resultatet inte blev vad vi önskade. Alltså måste vi förändra regelverket. Ungefär så sa Juholt. Helt rätt. Tilltron till politikens möjligheter gick som en röd tråd genom hans tal. Klassisk socialdemokratisk politik: Att med politiken som verktyg korrigera marknadens avarter.
INGER skriver i en kommentar nedan att hon är salig efter att ha hört Juholts tal. Du är inte ensam, Inger.
ROLF -- på semester i Italien eller redan hemma? -- undrar vart Veronica Palm tog vägen. Lugn, ´Rolf, hon valdes in i verkställande utskottet, tillsammans med bland andra Lena Micko, Linköping.
FRÅN SLUSSEN leder 94 trappsteg upp till kåken där Moster Laila och Sivert bor. Trappan heter Thor Modéens trappa. Var det inte Modéen som körde med uttrycket Häääääärliga tider, stråååålande tider. Passar bra.
EFTER JUHOLTS tal: Elvis och A little less conversation, 2002 års version. Inte konstigt att Presleydenten känner sig hemma.

9 kommentarer:

Rolf sa...

Hemma från Italien och har skrivit en ny text på låten, "Där kommer ju han med mustaschen" Thore Callmars orkester 1973. Jag bränner av ett ex o lämnar till Tobbe på Corren. Han vill väl inte dela ut brända skivor som pris, men skivan är inte lätt att få tag i. Bytt ut JU HAN mot JU-HOLT.
DSS bytt ut Sahlin mot Juholt.
Jag ska inte krusa, men visst är min LF lätt.

Rolf sa...

Nu har han JUHOLT sitt tal. Är Ni gråsossar nöjda nu då?
Fattar fortfarande inte varför han inte var på tapeten från början?? Man fick gräva djupt i leden, därför är jag reserverad med den nomineringen som skedde. Hoppsan vi hade en gubbe till i gömmorna. Tillåt mig tvivla. Ni i S är desperata att prata person istället för politik. Tvivlar Ni inte?

ELIN sa...

Nu pratar vi politik, läs Håkans tal.

Rolf sa...

...och vem har skrivit det? Var kom han ifrån? Varför var han inte nämnd i första skedet?

Rolf sa...

SF, vilken låt börjar så här?
"The warden threw a party in the county jail, the prison band was there and they began to wail......
JOO! "Juholts rock".
Till utseendet är han en blandning av Lech Walesa och Josef Stalin.
Hoppas att han går framåt nu och inte som tidigare, baklänges över Danmarksbron.

Inger sa...

Välkommen hem Rolf!
Serveras det taggtråd till vinet i Italien?

Rolf sa...

Tack Inger. Det var nästan taggtråd för det italienska köket var ingen höjdare. Var helst jag såg, jag såg en PIZZA, som vi sågade.Pastan var hyfsad, men vi hade förväntat oss en mer kulinarisk upplevelse. En dag gjorde vi våra egna baguetter med goda ostar osv och det mesta går ner till deras vin. Vino Santo, det heliga vinet hos Chianti var en intressant upplevelse för en sommelier. Man kramar ur den sista droppen ur varje torkad druva och framställer ett sött och dyrt dessertvin. Har du fått någon vind i seglen, när det gäller min LF?

Inger sa...

Har suttit framför t.v rutan nästan hela helgen och följt Xtra kongressen.Såg Juholts tal igen,i repris idag.Jag tyckte att han var ännu bättre idag,och det vill inte säga lite.När kongressen avlutades vid 14.30 tiden och alla tog varandras händer och sjöng Internationalen,
så vore det väl konstigt om det inte var fler än mej,som fick "snörp i halsen"?
Nu blir det en promenad,nu ska jag ut och andas in dom varma Juholtska vindarna!

Jag funderar på frågan Rolf.
Återkommer.

Rolf sa...

En ledtråd till min LF är Höganäs.