måndag 10 oktober 2011

Wilhelm, 9 månader, å Selma, 22, månader, lät sig villigt skjutsas i skrinda i dag. Morfar Presleydenten agerade dragare medan mödrarna red. Å nu är det kväller å mörkret ruvar utanför ett fönster som piskats av regnet. Att sitta med barnbarnen i knät och höra deras klappande hjärtan är en himlastormande tidsresa, de barnahjärtan som klappar är ekot av mina förfäders liv å pekar i riktning mot framtiden. Att stå med barn och barnbarn vid Minneslunden på kyrkogården i Vadstena fyller en likaså av en triumfatorisk, hisnande känsla -- med sekler och generationer som möts å korsar varandra.
Jag såg knappt nåt av kvällens politikerdebatt i Svt. Hörde Annie Lööf säga att vi politiker måste vända på varenda sten. Så tungt det måste vara att vara politiker. Reinfeldt såg Landsfaderligare ut än nånsin tidigare. Hägglund såg ut som om han helst av allt ville vara nånannanstans. Juholt å Ohly var inte där. När jag först läste varför S och V backat ur tyckte jag förklaringen lät ynkligt feg. Nu vet jag inte. Å andra sidan: Vem hade hört ett ord av vad Juholt sagt, om han medverkat? Tankarna hade löpt i annan riktning. Tror jag.
Spelade Gene Vincent & The Blue Caps när jag rakade mig i kväll. I veckan är det 40 år sen Vincent gick bort. Too much monkey business & too much to drink. Men Vincent platsar bland de Stora Hjältarna. Be bop a lula spelades in i januari 1956 -- nu skriver jag ur minnet, utan att kolla men jag tror dateringen är rätt -- å jag upptäckte Vincent 1962, när den snabbare versionen av låten kom 1962, en av mina all--time--favourites. Jag har originalsingeln från 62.
Vincent influerade den förste riktige svenske Rockaren, Rock-Ragge.
Jag får mejl å tillåmed mobilsamtal från uppriktigt bekymrade sossar. Somliga är i min ålder (demens- & senilperioden) å fattar just ingenting av vad som pågår. Det parti som de sympatiserat med så länge, å arbetat ideellt för, verkar befinna sig i inre upplösning. Stabilitet, ordning & reda präglade en gång Partiet. Men när började förfallet, egentligen? Gene Vincent har kanske inga svar men han hjälper en att halta vidare å uthärda i en tillvaro som är mera frågetecken än gnistrande klara utropstecken.
En sak är klar: Många av oss som växte upp när tv-apparaten å talarstolen befolkades av Erlander, Sträng, Hedlund, Hjalmarson med flera tycker att dagens A-lagspolitiker känns aningen lättviktiga. Jaja.

7 kommentarer:

Inger USA sa...

Första paragrafen av dagens inlägg avslöjar att Presleydenten är en poet i själ och hjärta. Det har skymtat fram i andra skriverier också. Jag skämtar inte då jag undrar när kommer det en poesibok?

Benny Johansson sa...

"Inger USA" har rätt, det bor en poet eller författare i Tobbe så hoppa av corren och börja skriv på riktigt. Berättelsen om Sverige från 50-talet och framåt, det vore nåt jag köper boken innan den kommer ut.

Inger sa...

Jaa,skriv Tobbe,gör det!!

Monica sa...

Jag håller med föregående bloggare.
Tänk på Tomas Tranströmer kan han så kan du. Nobelpriset nästa.............

Rolf sa...

Köpte Tranströmers debuthäfte med 17 dikter från 1954, till hustrun. Ingen av oss begrep ett dugg. Det var så osammanhängande utan någon som helst röd tråd, så det hade jag skrivit bättre själv. För att inte tala om vad Tobbe skulle kunna prestera.
Dikterna var som surrealistisk konst, där motivet var omöjligt att känna igen och förstå. Allt är ju inte bra, bara för att betraktaren inget begriper.

Inger sa...

Det här är inte bra för Sverige.
Och defenitivt inte bra för mitt Sossehjärta.Det har väl förresten inte fungerat riktigt normalt, nå´n gång, efter det att Göran Persson kom till makten.Han monterade ner en del, av mina åsikter, om ett arbetarparti och om jämnlikhet!
Sedan satte jag hoppet till Mona och hon var bra!Hon kändes lite som..... min.Som byggarnas,
metallarnas och undersköterskornas
kompis.Naturligtvis försvann hon.
Och så nu,Juholt!
Ett dokument om boendeersättning säger si,ett annat
säger så.
Juholt borde ha läst båda!!!
Ordentligt!!!
Men det gjorde han uppenbarligen inte.Eller så........Hemska tanke!
Men jag hoppas och tror att han har missuppfattat reglerna och att han tar sej igenom den här
turbulensen, utan att hans pondus och karisma naggas för mycket i kanten!
Han blir bra,bara han får bli färdig, i lugn o ro!

Torbjörn sa...

Låt oss hoppas att du har rätt, Inger, men just nu känns det rätt visset.