tisdag 11 november 2008

SVAR TILL E SÖDERBERG

E SÖDERBERG grunnar över klassröstning och vilka kategorier väljare som drar iväg från det ena blocket till det andra, hit å dit, hur som helst, som kastade av plötsliga vindbyar. Det finns en del forskning kring det här; det mesta presenteras i studier som presenteras av forskare vid Umeå universitet.
KOM IHÅG EN SAK: Vad opinionsmätningarna säger mellan två val säger inget eller mycket litet om valresultatet i kommande val. Men visst har E Söderberg rätt. Klassröstningen är fortsatt stark i Sverige --- trots allt undermineringsarbete som bedrivs för att inbilla oss att sånt som klasser och klassbegrepp är förlegat.
EN MAJORITET av LOs medlemmar och minst 35--40 procent av TCO-fackens medlemmar röstar på socialdemokraterna eller vänsterpartiet. Detta är arbetarpartiernas bas. Men för att vinna val gäller det att attrahera fler ur både arbetarklassen och medelklassen. Plus pensionärer, samt ungdomar som ännu inte fått en fast förankring på arbetsmarknaden.
UNGDOMAR under 30 år är lättflyktiga väljare, i synnerhet ungdomar som studerar. Även pensionärerna --- en växande väljargrupp --- blir allt mer lättrörliga. Sossarna måste för det första vårda sin kärntrupper. Att partiet rasar i opinionsmätningarna sedan partiledningen gjort upp med miljöpartiet och vänt vänsterpartiet ryggen beror till stor del på att många s-väljare känner att partiledningen kör över dom. Alla undersökningar visar att traditionella s-väljare föredrar vänsterpartiet framför de gröna. I vilket fall som helst vill dessa kärnväljare inte att partitoppen kryper i säng med miljöpartiet utan att ha vänstern med sig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har inte S stöd av arbetarklassen blir de ett vanligt mittenliberalt parti, därför måste det bli ett samarbete där också Vänsterpartiet är med. Det är sant att klassröstningen är stark fortfararande i Sverige men det kan ändras fort om S driver en borgerlig politik som väljarna inte känner igen.

Anonym sa...

tack för svar
jag instämmer med Ronnie, dags att Sahlin gör upp med vänstern nu

Anonym sa...

Hon får gärna slå med högern också.