torsdag 6 november 2008

TOBBE LÄSER i Dagens Industri att Man Group skakas och har tappat en fjärdedel av börsvärdet. Tobbe ler. Hedgefondmonster som Man Group står som en vanställd symbol för den mest destruktiva och groteska kapitalismen. Hedgefonder representerar jakten på kortsiktiga vinster, men det värsta är att i takt med politiken retirerat och släppt kapitalrörelserna fria, drabbas vi alla av hedgefondspekulanternas jakt på snabba klipp. Det institutionaliserade ägandet, där bland annat våra pensionspengar skvätter omkring, förvandlas till ett verktyg i händerna på de skrupelfria kapitalisterna.
SÄTT GRIMMA på marknaden. Nu.
BÖRSERNA präglas av hysteri. Alla springer som skållade råttor, hit och dit, utan kompass, utan färdriktning. Så fort någon hostar utbryter panik. I dag sänkte den brittiska centralbanken sin styrränta. Detsamma gjorde "EU-banken" --- men inte med så mycket som marknaden räknat med. Alltså utbröt rena kaoset och börserna störtdök. Ericsson-aktien föll med 14 procent. Sanslöst. En samling treåringar i sandlådan uppträder rationellare och mer moget än de så kallade aktörer som befolkar den vansinnescirkus som kallas marknaden. Fy fan så trött jag blir.
PAUL KRUGMAN, en av mina favoritekonomer, trots att han är liberal, ivrar för regleringar. Assar Lindbeck, professorn, menar att vi måste revidera de politiska begreppen "utgiftstak" och "överskottsmål". Läs intervjun med Lindbeck i www.lotidningen.se
FINANSKRIS och ett jävla hallabollo på alla fronter --- vart tog sossarna vägen? Och Ohly?

8 kommentarer:

Anonym sa...

jag trur TYVÄRR at det är för sent, att de sk marknadskrafterna fått gå för långt redan. Det är för många starka intressen som har intresse av att det fungerar som det gör. Lindbeck var väl en av de som ville införa utgiftstak, jag ska läsa intervjun för att se hur han tänker idag.

Anonym sa...

Inte ska du vara så uppgiven shakespeare, det har hänt större under förr. Lindbeck var socialdemokrat en gång, det är kanske fortfarande. Jag läste LO-tidningen och hållet helt med honom, kanske Sahlin läser det också?

Anonym sa...

Hejsan.
Rydeger "of topic" Falke här,
jag skulle vilja berätta om att aftonens öppna föreläsning som arrangerades av ABF och SSU med föreläsare från Expo, Alexander Bengtsson blev välbesökt, med inslag av brunskjortor...

leder till att bjuda in till detta...

http://www.new.facebook.com/event.php?eid=33921167757

Anonym sa...

Så här har det alltid varit.Dom som ser möjligheten tar den. Inget konstigt med det alls!!

Anonym sa...

vem är tutt finns hon på riktigt?

Anonym sa...

Tutt finns!! Jag kan lova att hon är en fullblodskvinna! Hörru tobbe... vad pretto du har blivit. ska du gå och bli heltidssåsse nu?

Anonym sa...

Bloggen är toppen men gärna lite av den gamla sorten. Livet är inte enbart politik. Ett gott skratt lösgör endorfiner och det behövs i dessa tider. Skriv gärna något roligt som omväxling.

Anonym sa...

Ärligt Tobbe, erkänn att Tutt är en av dina skitsofigurer! MVH. Elvis.